Критерии за избор на играчки

Изборът на играчки за дете е много важен въпрос. Трябва да се подхожда смислено и рационално. Купуването на играчка за дете на всяка възраст трябва да обмисли как ще играе с нея, какво е полезно в тази или тази играчка за бебето в определен период от време, дали ще бъде интересно за него и „подходящ за възрастта“. Особено когато става дума за едно едногодишно дете. Тъй като на възраст от една година има активно познаване на света и развитие на основни умения, е необходимо да се изберат предимно образователни играчки.

Играчките трябва да бъдат с високо качество.
Материалът на играчките трябва да бъде екологичен и нетоксичен, тъй като децата в тази възраст често изтласкват всичко в устата и го изпробват на зъба.

При избора на играчки трябва да избягвате ярки неестествени цветове.
Играчките трябва да съответстват на възрастта на детето.

При избора на играчки трябва да се ръководи принципът: „по-малко е по-добре, но по-добре“. По-правилно е да купите една скъпа и качествена играчка, отколкото пет евтини лошо качество. На първо място, това е въпрос, свързан с безопасността на децата.

Играчката с лошо качество често е изработена от евтин и крехък материал, като тези играчки често се разбиват. Играчките за едногодишни деца трябва да са силни, защото по това време децата проверяват всичко за сила. В процеса на игра на играчката може да се счупи и съществува риск от увреждане на здравето на детето: фрагментите могат да надраскат кожата, да влязат в устата, носа. Нестандартните меки детски играчки могат да счупят и изтласкат пълнителя в дихателните пътища.